Як висушити зерно: поради від генерального директора RIELA

Автор Альфагро — В Категорії Без категорії — 10.12.2018

10

Гру
2018

Важливість сушки не можна переоцінити. Без правильного підходу до цієї технологічної операції про тривале зберігання зерна можна просто забути. Кількість отриманого врожаю взагалі не можна прорахувати без видалення із зерен всій зайвий вологи. Тому сьогодні ми розберемося в питаннях правильного сушіння. Як джерело скористаємося порадами експерта – генерального директора “РІЛЯ Україна” Романа Семерака (представник німецького виробника елеваторного обладнання).

Вибір зерносушарки

При виборі зернової сушарки в першу чергу відштовхуватися коштує від домінуючих культур і сівозміни конкретного господарства. Бажано скласти перспективний план вирощування зернових культур хоча б на 3-5 років. Не зайвим буде додатково спробувати спрогнозувати обстановку на ринку в майбутньому, щоб убезпечити себе від непотрібних втрат.

Менш значимо, але все ж в пріоритеті заздалегідь визначитися: чи будете ви користуватися комплексом самостійно або надасте послуги сушки стороннім підприємствам.

Якщо не вгадати з сільгосппродуктом, який буде користуватися попитом в майбутньому, доведеться будувати ще одну зерносушарку. Наприклад, на підприємстві вирішили вирощувати пшеницю і ячмінь, але через кілька років стало актуально вирощувати кукурудзу. Аграрій вже витратив гроші, і іншого виходу, крім як незаплановано вкладати великі гроші в реконструкцію або будівництво нового комплексу, у нього немає.

Особливості сушіння зерна різних типів культур

Зерно різних культур істотно відрізняється умовами сушіння. Насіння має різні: хімічний склад, рівень вологовіддачі, фізичні будова, розмір зерен і т. д.

Пшениця і жито

Товста оболонка насіння обох культур уповільнює процес випаровування з нього вологи. Проте воно має високу термостійкість, і спокійно витримує нагрівання до 60 ℃. Це має на увазі нагрівання сушильного агента (що надходить гарячого повітря) до 90 (!) ℃ без ризику пошкодити зерно.

Рапс

Досить “брудна” культура, яку після збирання часто доводиться очищати. Якщо вологість зерна перевищує 13% після збирання, крім очищення його варто ще і досушити. Головна проблема при його сушінні – нерівномірне дозрівання і на гілочках, і на рослинах. Найкраще продовольче, технічне і кормове зерно ріпаку сушити в шахтних прямоточних сушарках. Температура агента в районі 65-70 ℃. Зерна – не вище 45 ℃.

Овес

Зерно добре піддається сушінню, але може призвести до займання плодових і насіннєвих плівок. Через це температура нагріву обмежена відміткою в 50 ℃. З огляду на загрозу загоряння, насіння попередньо очищають. Ідеальний варіант – це вбудована в зерносушарку система попередньої очистки. З нею власник захищається себе від пожеж і в той же час економить на енергоносіях, забезпечуючи тривалий і якісне зберігання зерна.

Кукурудза

У зерна кукурудзи порівняно низька вологовіддача. Це істотно ускладнює сушку. Природно інтенсивність вологовіддачі у різних сортів кукурудзи відрізняється, але в середньому питома поверхня випаровування зерна у кукурудзи в 2 рази менше, ніж у пшениці. Головна перешкода в даному випадку – щільна оболонка зерна. Через неї доведеться задіяти всі потужності, і організувати температуру теплоносія в 120 ℃.

Бобові

Насіння спочатку більші, насичені білком і мають структурно відокремлені оболонки. На цьому грунті площа поверхні випаровування вкрай мала, а значить знижена і вологовіддача. Все тепло витрачається на нагрів, а не на випаровування вологи. Поверхня насіння зневоднюється, а ядро, як на зло, залишається повним вологи. Якщо переборщити з інтенсивність нагріву, оболонка насіння потріскається. Краще використовувати спрощений режим з температурою не вище 50 ℃.

Соняшник

Прекрасно піддаються сушці, швидко втрачають вологу і легко пропускають через себе повітря. Проте піднімати температуру повітря вище 65 ℃ не варто. Незважаючи на величезні плюси, з соняшником не все так гарно. У процесі сушіння постійно виділяються схильні до займання пари жирів. Якщо переплутати режими сушіння, можна в прямому сенсі спалити зерносушарку.

І це ще не все мінуси. Під час сушіння подрібнене зерно, лушпиння і забруднення створюють засмічення в шахті зависання. Це уповільнює рух зерна, від чого воно з часом перегрівається і займається. Тому з соняшником потрібно бути особливо уважним і обережним.

Гречка

Зерна дозрівають нерівномірно і часто сильно засмічені. Хоч воно і добре відгукується на сушку, зернова маса регулярно перегрівається. На фінальному етапі сушіння недостиглі зерна видаляються, але залишаються домішки. Вони мають таку ж масу і геометричні розміри, тому відібрати їх практично неможливо. Зберігати насіння після збирання без очищення не можна. Тому сушити гречку потрібно відразу, в щадному режимі і на шахтних сушарках.

Просо

У зерна щільна оболонка, а значить сушка потребує більшої уаги. При цьому між оболонкою і ядром є повітряний проміжок. Він заважає передачі тепла ще сильніше, чому все тепло концентрується на оболонці. Високі температури при сушінні невблаганно ведуть до пошкодження і утворення тріщин на оболонці. Тому температура насіння під час сушки не повинна перевищувати 40 ℃.

Технологія сушіння зерна: визначення параметрів для різних умов і культур

Параметрів в сушінні всього 3: тривалість, вологість і температура нагрітого повітря. Кожен з параметрів має прямий взаємозв’язок з іншим, тому підбирати треба дуже ретельно.

Чим вище початкова вологість, тим швидше вдаються до сушіння в початковий період. У сирому зерні присутня механічно і капілярно зв’язана волога. Перша випаровується в першу чергу і не створює проблем. А ось капілярна міцно пов’язана з білками і крохмальними зернами. Особливо з білками. Тому процес сушіння зерна обмежується переважно сушінням білкового комплексу.

Експериментально і на особистому досвіді тисяч аграріїв доведено, що зерно не може віддавати більше 5% вологи в годину. Це обумовлено біологічними особливостями зерна, і збільшення температури тут не допоможе. Швидше навпаки, зерно пошкодиться і стане непридатним для використання в будь-якому вигляді.

Швидкість сушіння залежить від повітря, а точніше його вологоємності. Один кубометр повітря з температурою 20 ℃ буде поглинати всього 17 грам води. У той час як повітря 90 ℃ поглине вже 400 грам. Однак викручувати максимальні температури не можна, так як зерно буде знищено. Доведеться шукати оптимальне співвідношення температур і швидкості.

При цьому зерно буде потрібно ще і охолодити після сушки і нагріву, інакше конденсація зробить свою брудну справу і знову наситить його вологою.

Не можна забувати і про альбуміни. Це водорозчинні білки в зародках зерна, які вкрай чутливі до високих температур. Якщо температура перевищить 42 ℃, вони денатурують – втратять схожість, а значить і свою цінність.

Також важливо брати в облік білки клейковини. Вони вже менш чутливі до температур, але тим не менше мають свої межі. Клейковина з нормальною пружністю в сильній пшениці руйнується при 50 ℃. Зі слабкою пружністю при 45 ℃. З сильною пружністю – 55 ℃.

Вибір палива для зерносушарки: традиційні та альтернативні варіанти

Сьогодні на ринку широко поширені зерносушарки на трьох типах палива: на природному газі, дизельному паливі та альтернативних горючих елементах (біопаливо).

Природний газ – стандартне і оптимальне рішення з відносно низькою вартістю. Єдиний мінус – не кожне підприємство може підвести його в зерносушарку.

Дизельне паливо – прекрасний варіант з надзвичайно високою ціною. Справляється із завданням також добре, а може і краще, ніж газ, але коштує відчутно дорожче.

Альтернативне пальне і біопаливо – актуально, коли обсяги сушіння невеликі. Тобто, для невеликих фермерських господарств. Дрова, солома, лушпиння та інші горючі елементи прекрасно знижують витрати на теплоносії, зате підвищують капітальні витрати на теплогенератор з теплообмінником.

До слова про паливо: агрегат для роботи за технологією Strip-Till дозволяє знизити витрати на витратних матеріалах при культивації в 3 рази, вже до 3 році використання.

Для наочності, спробуємо симулювати реальну ситуацію з вибором альтернативного палива. У нас є 50 тонн вологого зерна, яке ми хочемо висушити на 10 тонно-відсотків. Для зниження вологості якийсь завгодно культури на 1 тонно-процент доведеться витратити 15 кВт тепла. Значить потужність нашого теплогенератора повинна скласти не менше 750 кВт.

Нескладно здогадатися, що при такій потужності це буде гігантських розмірів котел. Вручну природно ніхто його “підживлювати” не стане, а значить потрібна система автоматизації завантаження горючих матеріалів (дров, палет і т. Д.). До того ж потрібно системи безпеки і контролю робочого процесу. Тобто, все вже далеко не так райдужно, як здавалося на перших кроках.

Альтернативна система ще й обмежена в температурі теплоносія. Обмеження знаходиться на позначці приблизно в 90 ℃. Це немало, але для сушіння насіння деяких сортів кукурудзи вже буде недостатньо.

Однак і виключати ймовірність використання біопалива не варто. Ця галузь стрімко розвивається. Найрозумніші і багатющі світу цього нескінченно вкладаються в екологічні джерела енергії, тому повний перехід на них вже визначений. Також незрозумілий тільки термін, коли цей перехід відбудеться. Головне тримати цю думку в голові, і бути готовим до різких змін.